Zeci de milioane de lei, despăgubiri din cauza problemelor cu rețeaua electrică: când și cum se acordă banii

de: Ciprian Ioana
28 07. 2021

2020 a fost anul în care distribuitorii de electricitate au plătit despăgubiri uriașe către clienți. Valoarea se ridică la zeci de milioane de lei. Sumele care ar fi trebuit să fie plătite ar putea fi, de fapt, și mai mari de atât.

Distribuitorii de electricitate care n-au rezolvat problemele apărute în rețeaua electrică au fost buni de plată anul trecut. Valoarea compensațiilor plătite clienților a fost uriașă și e posibil ca mulți dintre clienți să mai aștepte încă banii, se arată într-o analiză Economica.net.

Numărul celor care au beneficiat de despăgubiri se ridică la 450.000 de clienți. Suma totală a acestor compensații depășește 20 de milioane de lei.

Când se acordă despăgubiri

Suma plătită în 2020 e de patru ori mai mare decât cea din 2019, arată datele. Peste 90% din bani au fost plătiți de firmele de distribuție ale grupului Enel clienților din propria rețea și, cum aceste compensații se acordă automat, pe baza propriilor evaluări ale companiilor, se pune întrebarea: oare nu există firme care n-au raportat corect sau deloc plata compensațiilor?

Valoarea totală a despăgubirilor acordate consumatorilor de energie electrică de către firmele de distribuție a fost, în anul 2020, de circa 20,5 milioane de lei. Prin comparație, în 2019, valoarea acestor compensații a fost de doar 5,6 milioane de lei.

Potrivit legii, companiile de distribuție din cele opt zone de rețea din România, controlate de grupurile Enel, CEZ, Electrica și E.On, trebuie să acorde compensații clienților în trei situații:

  • dacă întreruperile în alimentare sunt prea lungi sau prea dese
  • dacă energia electrică nu este livrată în standardele tehnice (celebrele fluctuații de tensiune)
  • dacă nu răspund la timp oricăror solicitări ale clienților.

Legea, de partea ta

ANRE monitorizează la respectarea legii. Și ar mai fi un aspect important de menționat, din moment ce legea a fost modificată în favoarea consumatorului: dacă distribuitorul te lasă foarte mult fără curent electric sau dacă îți e livrat sub parametri, atunci compensații se acordă în mod automat, fără să fie nevoie să le ceri.

E motivul pentru care, de fapt, numărul și valoarea acestor compensații a crescut fulminant în 2020, la nivel național (legea a fost modificată în 2019). În total, au fost acordate 414.000 de astfel de compensații (adică 80% din total), cu o valoare totală de 16,5 milioane de lei, tot 80% din suma totală de circa 20,5 milioane.

În 2019, fuseseră acordate compensații de doar 5 milioane de lei pentru clienții afectați de întreruperile prea lungi sau prea dese, în doar 118.000 de cazuri.